Pred nami je brošura, namenjena perspektivnim poklicem. Želimo, da bo služila kot pripomoček za orientacijo za prihodnje izobraževanje in usmeritev posameznika, ki še ni dokončno začrtal svoje poklicne poti oz. tistim, ki razmišljajo o prekvalifikaciji.

Že na začetku bi želeli opozoriti, da je dolgoročno napovedovanje poklicev, ki bodo najbolj iskani na trgu dela v prihodnje, zelo težka naloga in ni ga analitika ali futurista, ki bi to zanesljivo napovedal.

Poklici, po katerih delodajalci danes povprašujejo, v naslednjem desetletju morda ne bodo več potrebni, v naslednjih 50 letih pa lahko popolnoma izginejo. Razvoj, nove tehnologije in nove potrebe tako družbe kot ljudi vplivajo na nastanek novih poklicev. Nasvet strokovnjakov pa ostaja enak – nikar se ne osredotočite zgolj na eno samo zelo ozko področje.

Priporočajo vam, da se stalno izobražujte, si pridobivate raznolike veščine in izkušnje, ki vam omogočajo, da se lahko prilagajate spremembam. Trendi nakazujejo, da v bodoče skozi svojo poklicno kariero ne bomo zamenjali samo več delodajalcev, ampak bomo zamenjali tudi več poklicev. Ključ do uspeha oz. za uspešno kariero so znanje in izkušnje ter osebni pristop, ki nas naredi enkratne na trgu dela. In na podlagi teh treh dejavnikov gradimo svojo kariero. Nenehno vlaganje v svoje znanje in pridobivanje izkušenj pa nam zagotavlja prednost pred konkurenco na trgu dela.

Poklici prihodnosti bodo temeljili na kombiniranju različnih znanj, izkušenj in veščin ter obveznem vseživljenjskem učenju. Na splošno analitiki in futuristi stavijo v prihodnosti na zdravstvene in finančne poklice, poklice v informacijskih tehnologijah in spletnih komunikacijah, poklice v organizaciji in na t.i. zelene poklice. Načeloma usmeritev v poklice, kjer se v prihodnosti pričakuje razvoj, lahko posamezniku ponudi možnost uspešne kariere. Sočasno pa ostajamo pazljivi.

Utrip trga dela bo potrebno v prihodnje redno spremljati, se stalno izobraževati, nabirati poznanstva ter si postaviti karierne cilje in pot, kako jih doseči. Še bolj pomembno pa je, da si posameznik izbere področje dela, ki ga zanima, kjer je dober in učinkovit in kjer bo z veseljem pridobival novo znanje in izkušnje.

Prav tako pa je potrebno poudariti še to: če se na nekem področju obeta velik razvoj v prihodnosti, lahko pričakujete, da bo na tem področju težko uspeti, če se sami v veliki konkurenci ne boste dovolj dobro razlikovali od drugih. Izberite področje dela, ki vas veseli, kjer ste dobri in kjer stalno iščete nove rešitve! Želimo vam, da to področje odkrijete čim prej.

Želimo vam uspešno kariero!

VIR: REPUBLIKA SLOVENIJA
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja