Vodnikov trg 6, 2000 Maribor
Telefon: 041 262 911

Saša Kovačev je čevljarski mojster. Njegova delavnica se nahaja , v Mariboru. Delavnica je začela obratovati leta 1967, saj se je s čevljarstvom ukvarjal tudi njegov oče. Sam bo s čevljarstvom vztrajal, saj drugega ne zna oz. noče delati. 

Včasih so izdelovali več novih čevljev, danes pa jih večinoma samo popravljajo. Sicer pa svoje stranke zelo dobro pozna, saj ve kakšna širina čevlja in višina pete ustreza posamezni stranki.. Novi čevlji morajo namreč biti narejeni zelo natančno.

Poleg čevljev popravljajo še galanterijo, opremo za konje in usnjene izdelke, kot so pasovi za ure in kovčki. Materialne nabavlja po celi Sloveniji, nekaj pa tudi v tujini- predvsem zapirala za torbice in potovalne torbe. Strankam pred opravljenim delom vedno pove, koliko bo popravilo stalo, te pa se potem odločijo, ali se popravilo splača. Pravi, da se stvari rade zalomijo predvsem pri denarnici, saj je cena popravila čevljev različna. Zaveda se tudi, da je včasih popravilo dražje od novih čevljev. 

Kot posebno vejo čevljarstva velja omeniti še ortopedijo. V Sloveniji se z njo ukvarjajo 2-3 podjetja. Za naročilo novih čevljev, po navadi priporoča kolega iz Ljubljane. Okvare na gležnjih ali stopalih pa poskušajo sami korigirati. 

Gre predvsem za moški poklic, čeprav ga opravljajo tudi ženske. V njegovi družini podmladka ni, saj hči nima interesa za ukvarjanje z obrtjo. Tudi splošno zanimanje za obrt med mladimi je zelo slabo oz. ga ni. V Osrednji Sloveniji in na Gorenjskem sicer še najdemo nekaj čevljarjev, saj je tam obrt še dokaj v pogonu. Na Štajerskem pa je obrt praktično že v zatonu. Ogromno podmladka bi sicer lahko dobili na področju bivše Jugoslavije, saj ni jezikovnih ovir. Napredka pri podmladku ne vidi, saj čevljarska šola ne obstaja več. Tudi izobraževanja preko Zavoda za zaposlovanje ali podobnih institucij, ni.

previous arrow
next arrow
Slider