Od danes naprej velja nov Odlok, ki je bil objavljen 7.6.2020. Po novem lahko mejo izven kontrolnih točk prestopajo državljani Republike Slovenije, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja. Ta velja le za državljane Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Na izpostavljenih kontrolnih mejnih točkah s sosednjimi državami je dovoljen prestop le s potrdili, a za nujne čezmejne dejavnosti.

Po novem se 14- dnevna karantena odredi osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče, a niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav.

Odrejena karantena ne velja za čezmejnega dnevnega oziroma tedenskega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja. Kot dokazilo mora imeti podpisano izjavo z utemeljitvenim razlogom za prehajanje meje kot dnevni oziroma tedenski delovni migrant.

Vstop brez omejitev in karantene pa še vedno velja za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja.

Več informacij:

VIR: https://www.ozs.si/novice/svetovanje/danes-zacel-veljati-nov-odlok-o-odrejanju-in-izvajanju-ukrepov-za-preprecitev-sirjenja-nalezljive-5ede26f82114e03e712b0948

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja