Državna pomoč podjetjem je razvidna preko spletne aplikacije, ki jo je objavilo Ministrstvo za finance. Preko te aplikacije je mogoče za vsako podjetje preveriti, kakšno vrsto državne pomoči je prejelo in v kolikšnem znesku. Razvidna je tako dodeljena državna pomoč podjetjem preko razpisov, kot tudi »de-minimis« pomoč za podjetja v Sloveniji.

Vir: https://jodp.mf.gov.si/Domov

Pridobljena državna pomoč podjetjem je v podatkih v tabeli dostopna prek spletne strani ministrstva pod imenom »Javna objava dodeljenih državnih pomoči«. Do podatkov za izbrano podjetje se dokopljete izredno enostavno, saj je za vpogled zahtevana le matična številka podjetja ali matična številka kmetijskega gospodarstva (KMG MID).
Ministrstvo zagotavlja, da bodo podatki vsakodnevno osveženi. Podatki pa temeljijo na poročanih podatkih, ki so jih upravičenci dolžni zagotoviti. Te morajo zagotoviti v skladu s 5. členom Uredbe o posredovanju podatkov in poročanju dodeljenih državnih in “de minimis” pomočeh (Ur.l. RS, št. 61/04 in ostali).

Aplikacija je posebej koristna za podjetja, ki razmišljajo o prijavi na nov razpis, kjer se dodeljuje državna pomoč podjetjem ali na novo razpisan vavčer oz. javni poziv za sredstva. Takšna podjetja morajo namreč ugotoviti kolikšna je skupaj že prejeta državna pomoč podjetjem do določenega datuma. Takšen podatek potrebujejo, da ugotovijo za koliko sredstev lahko sploh še kandidirajo. To je pomembno, saj so pogoji financiranja v razpisih, javnih pozivih in vavčerjih največkrat omejevalni glede zneskov na podlagi že prejete pomoči. Pri seštevku že prejetih pomoči pa se lahko upošteva tudi prejeta državna pomoč podjetjem, ki se smatrajo za na nek način povezana. To še posebej velja za »de-minimis« pomoč.

Podatki so sicer informativne narave, saj ne morejo nadomestiti izjav potencialnih upravičencev glede dejansko dodeljenih državnih pomoči. Ti morajo namreč temeljiti na njihovi lastni evidenci. Tudi za preverjanje pogojev na razpisih je še vedno potrebno pridobiti uradne podatke ministrstva.

Vir: https://data.si/blog/drzavna-pomoc-podjetjem/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja