Evro je kot valuta v zadnjih mesecih močno pridobil na vrednosti! Po zadnjih podatkih investitorji držijo morda svoje pozicije v največji meri od leta 1999. Celo investicijski skladi držijo pozitivne izglede za evro valuto! Je to morda razlog, da so ZDA prenehale z obtoževanji, da gre pri kvantitativnem popuščanju ECB za valutno manipulacijo?

Evro je proti dolarju pridobil 11% od marca 2020!

Velik dela svoje rasti lahko evro pripiše dejansko padcu vrednosti ameriškega dolarja. To je signifikantno, saj ameriški dolar velja v svetu kot prva valuta rezerve. Šibkost dolarja so strokovnjaki pripisali masivni politiki stimulusnih programov za zajezitev posledic epidemije v ZDA ter nadaljujočem se sporu med ZDA in Kitajsko.

Vendar globalni analitiki opažajo nevaren trend, kjer ni le evro pridobil na vrednosti napram ameriškem dolarju, ampak tudi zlato in »skoraj vse ostalo«!

Močan evro lahko zmanjša izvoz držav članic v tretje države!

Rast evro valute lahko prinese probleme izvoznikom v državah članicah EU, ki izvažajo v tretje države. To lahko striže krila zmanjšanemu tveganju, ki ga povezujemo z močno valuto. To posebej velja za EU, saj imajo države članice izjemno odprta gospodarstva. V povprečju predstavlja izvoz držav članic 30 % njihovega BDP-ja.

Več informacij: DATA

VIR: https://data.si/blog/evro-ostaja-mocan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja