Obrtniki in podjetniki so zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti v hudi stiski, na kar nas opozarjajo vsak dan. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) smo zato vladi predlagali nekatere nove izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ponovnega odprtja si želijo lastniki avtopralnic, avtošole, fotografi, tekstilci, čevljarji, večje prodajalne, lastniki zasebnih nastanitev in seveda gostinci.

“Naši avtoserviserji, avtoličarji, vulkanizerji, trgovci in ostali, ki so svoja vrata odprli v ponedeljek, ponoven zagon dejavnosti ocenjujejo kot pozitiven, prav tako se samozaščitno obnašajo tudi potrošniki. Glede na uspešno zajezitev epidemije covid-19 in glede na prve pozitivne odzive s terena predlagamo, da se postopno zaženejo tudi preostale dejavnosti,” ob tem dodaja predsednik OZS Branko Meh.

Predlogi novih izjem OZS so:

  1. Avtopralnice (predlagamo takojšnjo sprostitev)

Pranje vozil se uvršča med servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles). Vendar pa je dejavnost avtopralnic z odlokom še vedno prepovedana. Ocenjujemo, da tudi v avtopralnicah lahko zagotovimo ustrezno zaščito z uporabo vodotesnih očal in ostale zaščitne opreme. Poleg tega se v avtopralnicah tudi sicer uporablja različne kemikalije in čistila.

  1. Gostinska in turistična dejavnost

Predlagamo, da se v času prvomajskih praznikov dovoli odprtje turističnih kapacitet (glamping, zasebni apartmaji ipd.), kjer ni velikega števila ljudi, zaščita in varnost ljudi pa se zagotovi v skladu s priporočili NIJZ. Predlagamo tudi odprtje nastanitev, predvsem zasebnih sob in apartmajev, kjer so zagotovljene tudi gostinske storitve (skladno s priporočili NIJZ za prevzem hrane in pijače). Čim prej naj se dovoli odprtje gostinskih lokalov, in sicer naj se najprej dovoli nudenje gostinskih storitev na terasah in vrtovih, najkasneje 15. 5. 2020 pa predlagamo tudi postopno odpiranje gostinskih lokalov.

  1. Fotografska dejavnost (predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020)

Nujno je treba omogočiti fotografske storitve, zlasti fotografiranje za osebne dokumente. Številnim je v tem času potekel osebni dokument, ki pa ga v teh časih nujno potrebujejo za svoje delo. Primer so čezmejni delavci, vozniki tovornjakov, ne nazadnje pa veljavni osebni dokument potrebujejo vsi, ki bodo na banki zaprosili za kredit. Glede na težave z likvidnostjo podjetij, bo teh veliko. Poudarjamo, da pri fotografskih storitvah ni tesnega stika med fotografom in stranko.

  1. Usnjarska in tekstilna dejavnost (predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020)

Sploh v teh časih, ko so trgovine z oblačili in obutvijo zaprte, je potreba po popravilu starih oblačil, čevljev in torbic še toliko večja. Predvsem čevljarji in izdelovalci torbic nam sporočajo, da njihove stranke nujno potrebujejo popravilo. Glede na to, da se pri popravilu in izdelavi usnjenih, krznenih in sorodnih izdelkov storitev izvaja brez stika s potrošnikom oziroma je stik minimalen, predlagamo, da se najkasneje s 4. 5. omogoči odprtje teh delavnic. Predlagamo tudi odprtje proizvodnje drugih tekstilnih izdelkov, kot so zavese in senčila. Potrošnik bi lahko podpisal tudi izjavo, s katero bi dovolil izvajalcu namestiti izdelke, sam pa bi v tem času zapustil stanovanje. 

  1. Fotokopiranje (predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020)

Fotokopije dokumentov so potrebne za različna dokazila, arhiviranje. Ker poteka tudi šolanje na daljavo, vsi pa doma nimajo tiskalnikov, je povpraševanja po fotokopiranju še posebej veliko. Zato predlagamo odprtje fotokopirnic, saj je stik s potrošniki minimalen.

  1. Dejavnosti za dobro počutje (predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020)

Predlagamo, da se začnejo izvajati tudi druge dejavnosti za nego telesa (SKD 96.040). Gre za storitve masažnih salonov, ki so zelo povezane z opravljanjem kozmetičnih storitev in se med seboj dopolnjujejo. Masaže so v ponudbi marsikaterega kozmetičnega salona, kar pomeni, da se bodo tam lahko izvajale. Sem sodijo še saloni za hujšanje in manjši wellnessi, ki sprejemajo le nekaj strank, manjše savne, solariji, solne sobe in alternativne oblike zdravljenja (SKD 86.901).

  1. Dejavnost avtošol (sprostitev s 4. 5. 2020)

Predlagamo takojšnjo sprostitev izvajanja poučenja teoretičnega dela usposabljanja za vse kategorije, ki poteka na daljavo. Predlagamo tudi, da se omogoči praktično poučevanje enoslednih vozil (moped, motorna kolesa), kjer ni stika med kandidatom in inštruktorjem. Glede praktičnega poučevanja vseh ostalih kategorij pa predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020, kot denimo za frizerje in kozmetike.

  1. Opravljanje storitvenih dejavnosti na domovih fizičnih oseb, kot so montaža pohištva, steklarstvo, servis telekomunikacijskih naprav, servis električnih aparatov, dimnikarstvo, slikopleskarstvo, inštalaterstvo itd. Predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020.
  2. Prodajalne, ki so večje od 400 m2 (predlagamo sprostitev s 4. 5. 2020). Gre za prodajalne z motornimi kolesi, plovili, kamp prikolicami in kamp opremo idr.

Več informacij: GZS Mira Črešnar

VIR: https://www.ozs.si/novice/novice/novice/novice/stevilni-pozivi-k-odprtju-ostalih-dejavnosti-5ea174ee2114e01c79a74919

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja