Sliši se neverjetno, a prav vsa podjetja v Sloveniji so z letošnjim letom obdavčena, ker imajo pri sebi fotokopirno napravo in bi zato lahko potencialno fotokopirala avtorsko delo in ga delila brez plačila avtorju.

Vsa podjetja v Sloveniji morajo v pol leta Slovenski avtorski in založniški organizaciji za pravice reproduciranja (SAZOR) poslati poročilo, koliko zaposlenih ima. Na osnovi tega bo SAZOR izračunal, kako visoko dajatev za potencial kršenja avtorskih pravic ima na osnovi števila zaposlenih in števila fotokopirnih naprav.

To je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) dosegla kolektivna organizacija SAZOR, ki z dovoljenjem Urada RS za intelektualno lastnino kolektivno zastopa avtorje in založnike s področij književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov.

Zadeva je uradni predpis

Predpis je bil objavljen v decembrskem uradnem listu. Podjetniki imajo šest mesecev časa, da sporočijo, koliko zaposlenih imajo in ali imajo v osnovnih sredstvih podjetja fotokopirno napravo. Pod materialno in kazensko odgovornostjo lahko podate izjavo, da naprave nimate, je ne najemate, z njo ne razpolagate ali je ne najemate pri zunanjem izvajalcu. Združenje SAZOR ima pooblastila preverjati resničnost te izjave, sodeč iz sporazuma lahko to stori nenajavljeno kot stranka. Lahko se najavi, v tem primeru mu mora subjekt omogočiti tudi pregled pisarniških prostorov, ki sicer strankam niso dostopni.

Če SAZOR-jev inšpektor med nadzorom najde fotokopirno napravo, ki je niste prijavili, vam zaračuna dvojno tarifo. Ta se razlikuje glede na to, koliko zaposlenih ima podjetje. Podjetja z enim do desetimi zaposlenimi morajo plačati štiri evre na leto, če imajo manj kot 30 odstotkov zaposlenih z visoko ali višješolsko izobrazbo. Podjetja s 30–40 odstotki višje izobraženimi zaposlenimi morajo plačati šest evrov na leto, podjetja z 40 odstotki in več izobraženih pa kar dvanajst evrov. V primeru, da ste torej enoosebni s.p. z univerzitetno diplomo, je za vas najnižja tarifa dvanajst evrov na leto.

Tukaj si lahko prenesete priloge, ki jih morate oddati: https://www.sazor.si/uporabniki/#

Vir: https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/61f6fed4d7ad7/vsak-podjetnik-s-fotokopirnim-strojem-bo-placeval-za-moznost-krsenja-avtorskih-pravic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja