Predlog novega interventnega zakona z dodatnimi 180 milijoni evrov ukrepov za omilitev posledic epidemije koronavirusne bolezni že čaka na potrditev v državnem zboru.

Vir: https://depositphotos.com/67657955/stock-photo-euro-eur-banknotes-coins-legal.html

Vlada je od izbruha epidemije covida-19 lani spomladi v potrditev v DZ poslala že več t. i. protikoronskih zakonov (PKP), predlog novega je potrdila konec prejšnjega tedna. Kot je v petek na novinarski konferenci povedal finančni minister Andrej Šircelj, epidemija ne pojenja in vlada predlaga izplačilo posebnega dodatka najranljivejšim skupinam prebivalstva.

Kaj predvideva predlog zakona

Solidarnostni dodatek bodo prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov, kmetje brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalidi in vojni veterani. Ta enkratna izplačila so predvidena do 31. decembra.

Predviden je tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialnovarstvenih ustanovah. Ta ukrep bo veljal do konca leta 2021 in ga bo lahko vlada za šest mesecev podaljšala.
Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 poleg tega podaljšuje nekatere zdaj veljavne ukrepe. Neizkoriščeni letni dopust za leto 2020 bo mogoče porabiti še do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta.

Za policiste se predlaga začasen preklic zakonske omejitve dela prek polnega delovnega časa, za zaposlene v javni zdravstveni službi pa podaljšanje prednostnega razporejanja kadra zaradi nujnih potreb. V izobraževanju bo mogoče tudi v tem šolskem letu zaposlovanje za določen čas brez javne objave prostega delovnega mesta.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) sprejemanje novega PKP-ja pozdravlja, a obenem vladajoče poziva k razširitvi ukrepov, saj nekaterim segmentom gospodarstva zaradi ukrepov upada promet, številni zaposleni pa zaradi okužb ne delajo.

Kaj torej predlaga GZS? Ponovno uvedbo subvencioniranega čakanja na delo in subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, delnega pokrivanja fiksnih stroškov, subvencioniranje nakupa zaščitne opreme, spremembe pri pomoči za industrijo sejmov in srečanj ter poenostavitev pogojev za pridobivanje pomoči.

Vir: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/vlada-pripravila-180-milijonski-svezenj-ukrepov-gospodarstvo-bi-jih-se-sirilo/602193

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja