Ob koncu leta je v nekaterih podjetjih čas tudi za izplačilo dela plače iz naslova poslovne uspešnosti, torej trinajste plače, božičnice ali letne nagrade. Lani se je za to sicer odločilo manj podjetij kot leto pred tem.

Višine izplačila božičnice v marsikaterem podjetju za zdaj še niso določili. K izplačilu dela plače iz poslovne uspešnosti je pred dnevi pozvala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Lani je po podatkih Fursa to sicer storilo 10.779 podjetij, kar je manj kot leto pred tem.

Med tistimi, ki bodo ob koncu letošnjega leta izplačali najvišje nagrade, je škofjeloško podjetje LTH Castings, kjer bodo prav vsi zaposleni prejeli po 2250 evrov bruto. Tudi v ajdovskem podjetju Bia Separations bodo radodarni, saj bodo izplačali najvišjo neobdavčeno božičnico, torej do višine povprečne bruto plače v državi, ki trenutno znaša okoli 1900 evrov. Vsi zaposleni imajo po novem tudi variabilni bonus v obliki enkratnega izplačila, ki je vezan na doseganje prodajnih ciljev.

Med farmacevti so v Leku že napovedali izplačilo božičnice v skladu s kolektivno pogodbo, ki jo bodo v znesku 1400 evrov bruto izplačali sredi decembra, pri čemer jo bodo prejeli tako redno zaposleni kot tudi agencijski delavci. Ob tem so za začetek leta napovedali še plačilo za delovno in poslovno uspešnost v preteklem poslovnem letu. V Krki uspešnost glede na dosežke izplačujejo dvakrat letno, v decembru pa jim vsako leto izplačajo tudi božičnico, a bo njen znesek znan v prihodnjih tednih. Medis sodelavce nagrajuje na različne načine, tako kot vsako leto pa jim bodo tudi letos izplačali 13. plačo v vrednosti ene plače.

V mariborskem Henklu so pred nekaj dnevi že prejeli 13. plačo, ki je ob izplačilu oktobrske plače znašala polovico povprečne bruto plače v Sloveniji. V tamkajšnjem podjetju Weiler Abrasives pa na osnovi podjetniške kolektivne pogodbe zaposlenim izplačujejo tudi variabilni del plače iz naslova poslovne uspešnosti, a trenutno usklajevanje meril in višine še ni končano. Perutnina Ptuj bo letos zaposlenim izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti, višina pa bo sprejeta v dogovoru s sindikatom.

Dodatno decembrsko izplačilo si obetajo tudi zaposleni v trgovski dejavnosti

V bančnem sektorju namerava zaposlene ob koncu leta nagraditi Nova KBM, vendar tudi tam višine izplačila še niso določili, medtem ko v NLB-ju božičnice ali 13. plače ne izplačujejo. Odvisno od doseženih rezultatov lahko skladno s kolektivno pogodbo zaposlenim izplačajo nagrado za poslovno uspešnost, glede na zadnje zelo dobre rezultate pa pravijo, da bo ta letos predvidoma izplačana.

Med trgovci so za zdaj najkonkretnejši v Hoferju, kjer bo več kot 2000 zaposlenih decembra prejelo nagrado 240 evrov bruto, pri čemer poudarjajo, da so bili letos vsi deležni tudi regresa 1700 evrov. V Lidlu odločitve za izplačilo še niso sprejeli, v Mercatorju pa je bila doslej božičnica izplačana vsako leto, zato računajo, da bo tako tudi letos. V Sparu so za zaposlene prav tako napovedali nagrade, višine še niso izdali, bo pa ta usklajena z rezultati poslovanja.

Na Pošti napovedujejo višja izplačila kot pretekla leta

Od podjetij v državni lasti je izplačilo poslovne uspešnosti napovedala Pošta Slovenije, kjer so v ta namen rezervirali 4,2 milijona evrov, ob tem pa napovedali, da bo izplačilo višje, kot je bilo pretekla leta. V HSE-ju v decembru načrtujejo izplačilo nagrade dobrih tisoč evrov bruto na zaposlenega, medtem ko v Slovenskih državnih gozdovih pravijo, da odločitve o tem še niso sprejeli.

Božičnice v za zdaj še neznani vsoti bodo izplačevali tudi v mežiškem Tabu, gradbenem podjetju Pomgrad in novomeški Adrii Mobil. V Elanu bodo te predvidoma višje kot lani, kakšne bodo, pa se za zdaj niso odločili še niti v bistriškem Impolu in skupini Sij.

Pivovarna Laško Union bo zaposlenim izplačala tisoč evrov bruto, v družbi Goodyear pa je letna nagrada vezana na doseganje poslovnih rezultatov. Ker bodo predvidoma dosegli zadane cilje, bodo zaposleni z novembrsko plačo prejeli po 430 evrov. V Štorah Steel pravijo, da bo znesek izplačila odvisen od poslovnega uspeha podjetja, v Luki Koper pa se o izplačilu običajno odločajo šele sredi decembra.

Vir: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/izplacevanje-bozicnic-ponekod-ze-razkrili-visino-drugod-jasno-da-izplacil-letos-ne-bo/602038

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja