Številna podjetja trenutno opravljajo delo od doma. To je mnogo lažje, če poznamo različne aplikacije, ki nam omogočajo komunikacijo s sodelavci in strankami na daljavo. Spoznajte, kako lahko varno in uspešno prilagodite svoje delovne procese.


Delo od doma je s pomočjo aplikacije za videoklice mnogo lažje

Vlada je zaradi poslabšanja situacije sprejela strožje ukrepe. Med drugim imajo prebivalci iz rdečih regij, razen ob izjemah, prepoved prehajanja v druge regije. Tudi sicer je treba pri upoštevati fizično razdaljo, druženja pa se odsvetujejo. Številni podjetniki so zato zaprli svoja vrata in delo opravljajo od doma. Za stike s sodelavci in strankami uporabljajo videoklice. Aplikacije, ki omogočajo videoklice, so zadnji čas zelo popularne, saj nam omogočajo pristnejši stik, ker osebo na drugi strani vidimo.

Pogosto uporabljene aplikacije za videoklice:

Zoom

 • Viber
 • WhatsApp
 • Messenger
 • Skype
 • Google Hangouts, Google Meet
 • FaceTime
 • Microsoft Office Teams itd.

Uporabljajte domače brezžično omrežje

Da boste lahko uporabljali te aplikacije, mora oseba na drugi strani uporabljati isto aplikacijo, potrebujete pa tudi internetno povezavo. Pri tem je najboljše, če imate napravo povezano na domače brezžično omrežje, saj je poraba podatkov, sploh v korona časih, kar velika. Med drugim je ta odvisna tudi od hitrosti prenosa podatkov, ki pa mora biti za uporabo teh aplikacij visoka. Sicer se nam pojavita slika in zvok, ki se zatikata, kar nam onemogoča normalen pogovor.

Priporočila za uspešen videoklic preko aplikacije

Vedeti morate, da vsi posamezniki niso vešči tehnologije. Kar lahko storite vi, je to, da jim podate jasna navodila, kako uporabljati določeno aplikacijo. Pri tem morate paziti na točno uro in datum sestanka in poslati točna navodila za prijavo. Ta mora vsebovati kodo ali povezavo, pa tudi kontaktno številko za tiste, ki bodo še vedno imeli težave. Pri tem sami nikakor ne zamujajte, ampak se raje prijavite 5 minut prej. Postavite se v prostor, kjer je internetna povezava dobra in kjer ni preostalih motečih dejavnikov – tu imejte v mislih tako sliko kot tudi zvok. Postavite se tako, da vas bodo sogovorniki videli od ramen ali pasu navzgor. Kamero si nastavite v višino oči. Če boste med pogovorom gledali v kamero, boste vzpostavili očesni stik, ki je zelo pomemben.

Pazite na svojo varnost

Med klepetom ne počnite ničesar, kar bi lahko kdaj obžalovali. Nobene aplikacije namreč niso povsem varne. Sogovornik lahko namreč videoklepet snema, prav tako pa lahko naletite na nepridiprave, ki lahko ukradejo vaše podatke. Najbolj pomembno pri tem je, da uporabljate varno geslo, ki ga skrbno varujete.

Varna gesla za aplikacije morajo biti dovolj dolga (vsaj 8 enot) in sestavljena iz

 • velikih črk
 • malih črk
 • številk
 • znakov (.,!?*#$ itd.)

VIR:DATA

VIR: https://data.si/blog/aplikacije-za-videoklice/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja