ZIUOOPE je za vse delodajalce, ki izpolnjujejo pogoje, prinesel ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo  v juniju 2020. ZIUPDV, ki velja od 11. 7. dalje (UL RS 98/20), pa podaljšuje čakanje na delo še za julij. Vladi pa je podeljeno pooblastilo, da lahko s sklepom ukrep podaljša še za avgust in september.

Nove določbe čakanja na delo po ZIUPDV se uporabljajo od 1. julija dalje. Novosti so označene z  modrim krepkim podčrtanim besedilom.

Postopek in način uveljavljanja povračila nadomestila plače ostaja enak. Zaradi uveljavitve novega zakona (ZIUPDV), ki ureja čakanje na delo od 1. julija dalje, bo moral vsak delodajalec za čakanje na delo od julija dalje, vložiti novo vlogo. Ne glede na to, da ima delavce na čakanju na delo po ZIUOOPE že od junija dalje do preklica.

Ukrep čakanja na delo velja za nazaj, to je od 1. julija. Delodajalec, ki je delavce napotil na čakanje na delo pred uveljavitvijo ZIUPDV, za obdobje od 1. julija dalje, lahko vložil v roku 8 dni od uveljavitve ZIUPDV (8/9 ZIUPDV). Sicer ostaja rok za oddajo vloge v 8 dneh od napotitve delavca na čakanja na delo (8/1 ZIUPDV).

Ukrep čakanja na delo je združljiv z ukrepom subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako bo delodajalec lahko imel nekatere delavce na čakanju na delo, drugim pa bo odredil delo s skrajšanim delovnim časom.

Več informacij: OZS, Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

VIR: http://:https://www.ozs.si/novice/cakanje-na-delo-v-juniju-po-ziuoope-in-v-juliju-po-ziupdv-dopolnjeno-10-7-5ec7c0412114e019cbce78bc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja