Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo ter kako spremljati stečajni postopek?

Kot upnik morate sami spremljati, če oziroma kdaj se je začel insolvenčni postopek zoper vašega dolžnika. Hkrati pa ste sami odgovorni, da pravočasno prijavite svoje terjatve. Še posebej je to pomembno pri začetku stečaja. Priporočljivo je, da ima vsako podjetje nekoga, ki bo redno (vsaj enkrat na mesec) spremljal dolžnike, potencialne dolžnike, sopogodbenike.

Sumite, da je vaš dolžnik v težavah?

Če sumite, da se je zoper vašega dolžnika začel stečajni postopek, lahko to preverite na spletni strani AJPES. To najlažje storite tako, da v iskalnik na prvi strani vpišete naziv ali matično številko dolžnika. Če želite izvedeti o osebnem stečaju, pa morate iskalni niz razširiti še z imenom in priimkom. Naslednji korak je, da kliknete na povezavo, kjer je navedeno, koliko »eObjav« je v bazi AJPES. Prikaže vam seznam »eObjav«, povazanih z vašim dolžnikom. Če je v bazi zavedena kakšna objava, povezana s stečajnim postopkom (oziroma kakšnim drugim postopkom zaradi insolventnosti) vašega dolžnika, to pomeni, da obstajajo velike možnosti, da se je vaš dolžnik res znašel v stečajnem postopku.

Dodaj odgovor