Vlada je na svoji 36. redni seji, ki je potekala 14. oktobra 2020, sprejela Mnenje k Predlogu zakona o davku na digitalne storitve, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Luko Mescem.

Vlada predlogu zakona nasprotuje, saj meni, da je globalna rešitev, ki bi problematiko obdavčitve digitalne ekonomije povsod po svetu uredila na enak način, najboljša.

Vlada se zaveda dejstva, da digitalizacija in sodobni digitalni poslovni modeli zahtevajo spremembe na področju obdavčitve. Trenutna pravila za obdavčitev dohodkov niso več ustrezna, saj dobički niso vedno obdavčeni tam, kjer dejansko nastanejo. Zato podpiramo prizadevanja za pošteno in pravično obdavčenje dohodkov, pri čemer podpiramo celovite rešitve, ki so globalno usklajene.

V zadnjih letih poteka na ravni Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) zelo intenzivno delo, rezultat katerega naj bi bili spremenjeni mednarodni standardi obdavčitve dohodkov pravnih oseb in drugačna delitev davčne osnove med državami. Te rešitve torej ne predvidevajo uvedbe davka na prihodke od digitalnih storitev. Slovenija je v procesu oblikovanja globalne rešitve v okviru OECD vseskozi aktivna. Spremljamo zasnove rešitev in se odzivamo nanje. Po nekaj dilemah se projekt OECD in skupine G20 intenzivno nadaljuje, v kratkem pa pričakujemo končne rešitve.

Vlada meni, da je globalna rešitev, ki bi problematiko obdavčitve digitalne ekonomije povsod po svetu uredila na enak način, najboljša. V primeru, da do globalnega dogovora v kratkem ne bo prišlo, pa vlada podpira prizadevanja za skupno ureditev področja na EU ravni. V primeru, da v kratkem ne bo prišlo do globalnega dogovora, je Evropska komisija namreč že napovedala nekatere aktivnosti.

Specifične parcialne nekoordinirane nacionalne ureditve so po mnenju vlade manj učinkovite, lahko vodijo v davčno negotovost, dvojno obdavčenje in dodatne nesorazmerne administrativne obremenitve, lahko pa pomenijo tudi tveganja za konkurenčnost in poslovno okolje.

Vir: Ministrstvo za finance

VeČ informacij:racunovodja.com

VIR: https://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=11567/Mnenje_vlade_o_Predlogu_zakona_o_davku_na_digitalne_storitve

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja