Frizerji in kozmetiki pri OZS so na vlado in resornega ministra Počivalška ponovno naslovili zahtevo po milejših omejitvah za frizersko in kozmetično dejavnost. Predlagajo, da se neživljenjska omejitev ena stranka na prostor odpravi.

»Zavedamo se resnosti situacije. Obrtniki in podjetniki smo prvi, ki si želimo, da je epidemije čim prej konec. Kljub temu pa ne smemo dovoliti, da gospodarstvo v tem času propade. Prepričani smo, da lahko našo dejavnost še naprej opravljamo varno in ob upoštevanju strogih samozaščitnih ukrepov. Verjamemo, da nas bo vlada tudi tokrat upoštevala in da bodo ukrepi bolj življenjski,« poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Člani Sekcije frizerjev in Sekcije kozmetikov pri OZS so zelo zaskrbljeni, saj ukrep ena stranka v salonu pomeni dodatno gospodarsko škodo. Nerazumno se jim zdi, da mora v frizerskem salonu, kjer je prostor velik 80m2 ali 165m2 biti le ena stranka. Tako denimo v salonu v velikosti 200m2, kjer so trije prostori ločeni s pregrado, ne pa z vrati, po mnenju MGRT ne morejo opravljati dejavnosti z več strankami hkrati.

Neživljenjske omejitve

Frizerji in kozmetiki so prepričani, da lahko svoje delo torej nadaljujejo ob upoštevanju navodil NIJZ, ki so že sedaj strožji, kot v sosednjih državah (dva metra med strankami, vizirji itd.). Po nam znanih informacijah nobena od držav s slabšo epidemiološko sliko ne omejuje dela v frizerskih in kozmetičnih salonih na način ena stranka na salon. Dodatno člani opozarjajo, da naj omejitev ne velja za člane istega gospodinjstva oz. za otroke v spremstvu staršev.

Razmah dela na črno

Gostinci in frizerji so že minuli teden opozorili na hude posledice tovrstnega omejevanja dejavnosti. Takšni ukrepi po njihovem mnenju vodijo v zaprtje espejev in izgubo številnih delovnih mest. V enem salonu namreč lahko posluje tudi več različnih samostojnih podjetnikov. Po drugi strani pa se bodo frizerske in kozmetične storitve opravljale v zasebnih prostorih, kjer ne bo nikakršnega nadzora in ustrezne zaščite.

Frizerji in kozmetiki obenem poudarjajo, da njihovi saloni niso bili nikoli vir okužb.

VIR:OZS, Mira Črešnar

VIR: https://www.ozs.si/novice/frizerji-in-kozmetiki-pozivajo-k-bolj-zivljenjskim-ukrepom-5f8d7ef42114e018fa375dbb

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja