Sprememba novega «Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije« prinaša kar nekaj novosti. Te so bile objavljene v Uradnem listu številka 93/20.

Odlok prinaša izjemo v 9. členu za lastnike nepremičnin ali plovil, kot tudi za osebe z nastanitvenim računom. Torej 14 – dnevna karantena ne bo odrejana za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja. Pogoj pa je, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala oziroma originalen račun za plačilo nastanitve iz države prihoda. Te države so uvrščene na rumeni seznam, a se ta hitro spreminja glede na epidemiološko sliko v posameznih državah.

V primeru ne predložitve ustreznih predpisanih dokazil se oseba obravnava prav tako kot, da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID -19.

Več informacij: OZS, Zdenka Bedekovič

VIR: https://www.svetovanje.si/svetovanje/blogi/po-novi-spremembi-odloka-karantena-ze-na-mejnem-prehodu-5f02e48a2114e007988441c6

Dodaj odgovor