Na področju odloga plačila in obročnega plačila davkov so bili z ZIUJP uvedeni naslednji ukrepi: milejši pogoji za odobritev obročnega plačila oziroma odloga plačila za poslovne subjekte, možnost plačilnih ugodnosti tudi za akontacije davka in davčnega odtegljaja, ne obračunavanje obresti za čas odloga plačila oziroma obročnega plačila. Navedeni ukrepi so dne 20. 6. 2020, z uveljavitvijo Sklepa o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe na podlagi Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju – ZIUJP prenehali veljati.

To pomeni, da od 20. 6. 2020 dalje poslovni subjekti ne morejo več zaprositi za odlog oz. obročno plačilo davka v skladu s pogoji ZIUJP.

Še vedno odlog in obročno plačilo, a stari pogoji

Ne glede na prenehanje ukrepov po ZIUJP poslovni subjekti v primeru težav pri izpolnjevanju davčnih obveznosti še vedno lahko zaprosijo za odlog plačila oziroma obročno plačilo na podlagi določb Zakona o davčnem postopku, in sicer:

1. Plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev v primeru hujše gospodarske škode.

Več informacij: OZS, Jasmina Malnar Molek

VIR: https://www.svetovanje.si/svetovanje/novice/odlog-in-obrocno-placilo-davka-po-prenehanju-interventnih-ukrepov-5eff14862114e022a1f052e9

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja