Sprememba zavarovanja podjetnika se ne zgodi avtomatično. Ali veste, kako si kot podjetnik pravilno organizirati obrazce, da boste imeli urejeno zavarovanje? V spodnjem članku vam to predstavljamo na praktičnih primerih.

Sprememba zavarovanja podjetnika – ni avtomatizem!

Sprememba zavarovanja podjetnika se ne zgodi avtomatično. V dobi interneta si uporabniki radi predstavljamo, da nam bo Veliki brat prihranil kakšen birokratki postopek in s tem čas ter nepotrebno pot. In res se tudi pri podjetnikih kaže, da imajo v Velikega brata neomajno zaupanje, sploh kadar si morajo zaradi spremenjenih okoliščin urediti zavarovanje na svojem s.p. Zapisali smo nekaj primerov situacij, ko se morajo podjetniki organizirati in pravilno pripraviti M obrazce, da bo sprememba zavarovanja pravilna in bodo imeli urejeno zavarovanje.

Ste samozaposlena oseba, imate svoj s.p. in dobite ponudbo za zaposlitev

Podpišete pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem. Kako pa naj poteka sprememba zavarovanja?

Delodajalec vas bo z dnem zaposlitve prijavil v zavarovanje in torej prispevke za socialno zavarovanje plačeval za vas. Kot s.p. se boste odločali o dveh možnostih: zapreti s.p. ali ohraniti dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.). Postopek zaprtja s.p. je opisan na tej povezavi. Poleg obrazca za izbris s.p. iz registra podjetij, boste pripravili tudi obrazec za odjavo iz zavarovanja, torej M2 obrazec. Datum odjave iz zavarovanja na s.p. bo en dan pred datumom, ko vas je delodajalec prijavil v zavarovanje na podlagi pogodbe o zaposlitvi in nikakor ne na isti dan kot ste se zaposlili v podjetju (pogodba o zaposlitvi).

Sprememba zavarovanja podjetnika, če se iz rednega s.p. zaposli na popoldanskem s.p.

V tem primeru podjetnik ne preneha opravljati dejavnosti, ampak želi poleg zaposlitve za polni delovni čas (40 ur/tedensko) ohraniti dopolnilno dejavnost oziroma popoldanski s.p.. Kaj mora storiti, da je sprememba zavarovanja pravilna? Sprememba iz rednega v popoldanski s.p. nikakor ni avtomatična. Podjetnik mora pripraviti M2 obrazec in se odjaviti iz rednega s.p. en dan preden se je zaposlil v podjetju (datum na pogodbi o zaposlitvi je merodajen) in se prijaviti v zavarovanje na popoldanski s.p. –M12 obrazec na isti dan, kot je datum zaposlitve na pogodbi o zaposlitvi.

Sprememba zavarovanja podjetnika, če uveljavlja odločbo CSD za krajši delovni čas

Spet najprej opozarjamo, da tudi v tem primeru ne gre za avtomatizem. Podjetnik mora po prejemu odločbe CSD urediti odjavo iz zavarovanja na 40 ur (pripravil jo je ob odprtju podjetja) in prijavo v zavarovanje na 20 ur, saj mu bo do otrokovega tretjega leta država plačevala polovico prispevkov za socialno zavarovanje. Torej M2 obrazec z datumom, ki bo en dan pred datumom, ki je naveden na odločbi CSD in nato M1 obrazec z datumom, ki je isti (enak) kot je datum na odločbi CSD, da lahko starš od tega in tega dne uveljavlja krajši delovni čas zaradi starševstva.

Sprememba zavarovanja podjetnika, če se zaposlitev spremeni v krajši delovni čas od polnega

Ste podjetnik z registrirano dopolnilno dejavnostjo (popoldanski s.p.), torej zaposleni za polni delovni čas (40 ur/tedensko) in v podpis vam delodajalec ponudi novo pogodbo za krajši delovni čas od polnega. Recimo za 20 ur (polovični delavnik). Spet poudarjamo, da sprememba zavarovanja za podjetnika ni avtomatizem. Podjetnik mora v tem primeru narediti odjavo iz zavarovanja za popoldanski s.p. in prijavo v zavarovanje na s.p. za 20 ur zavarovanja. Ne govorimo več o popoldanskem s.p. ampak o s.p. za 20 ur zavarovanja. Podjetnik pripravi M12 obrazec (odjava iz popoldanskega s.p.) z datumom, ki je isti kot datum, ko se je prenehala zaposlitev za 40 ur, in prijavo M1 z datumom pričetka pogodbe o zaposlitvi za 20 ur.

Sprememba zavarovanja se lahko uredi preko portala evem.gov.si, če ima podjetnik digitalno potrdilo, ali pa osebno na katerikoli točki SPOT (VEM) Registracija v Sloveniji. Od leta 2016 se M obrazce oddaja elektronsko.

VIR: DATA

VIR: https://data.si/blog/sprememba-zavarovanja-podjetnika/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja