V sredo, 9. septembra, je potekalo srečanje predstavnikov slovenskega turizma z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Slovensko turistično organizacijo (STO) z namenom preučitve ključnih točk na poti do okrevanja slovenskega turizma.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Srečanje predstavnikov slovenskega turizma ter MGRT in STO v tem tednu je potekalo z namenom opredelitve nadaljnjih ukrepov in aktivnosti za zmanjšanje negativnega vpliva koronakrize na slovenski turizem.

Gospodarsko ministrstvo in STO sta udeležencem srečanja predstavila analizo stanja ter ključne aktivnosti in usmeritve ter priporočila na poti do okrevanja slovenskega turizma. Aktivnosti in usmeritve bodo ključne za oblikovanje Načrta za okrevanje slovenskega turizma.

Predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva so podali oceno vpliva koronakrize na njihovo organizacijo, destinacijo oz. združenje ter predlog dodatnih ukrepov in aktivnosti za zmanjšanje negativnih vplivov krize.

Minister Zdravko Počivalšek je v uvodnem nagovoru izpostavil zahtevnost in izzive trenutnega poslovnega okolja ter usmeritve Vlade in ministrstva za hitrejše okrevanje gospodarstva. Izpostavil je, da se ukrepi sprejemajo s ciljem ohranitve podjetij in čim večjega števila delovnih mest ter oblikovanja pogojev, v katerih bo gospodarstvo v naslednjem letu v največji meri lahko nadomestilo letošnji upad gospodarske rasti. Poudaril je, da turizem, kot smo ga poznali do marca letos, še dolgo ne bo enak, izzivi, s katerimi se bomo srečali na poti do okrevanja, pa bodo številni in bodo zahtevali sodelovanje vseh deležnikov.

Državni sekretar na MGRT, Simon Zajc, je predstavil učinke koriščenja dosedanjih protikoronskih ukrepov, druge aktualne oblike pomoči gospodarstvu in destinacijam ter aktivnosti glede PKP5. Predstavil je že sprejete in načrtovane ukrepe ministrstva za zmanjšanje negativnih posledic koronakrize. Vsi ukrepi ministrstva so bili in bodo tudi v bodoče sprejeti z namenom, da se ohrani razvoj dejavnosti in delovna mesta, je izpostavil.

Direktorica STO, mag. Maja Pak, je predstavila pot do okrevanja turizma, ki temelji na petih stebrih:

  • zagotavljanje varne, trajnostne in atraktivne izkušnje (varnostni standardi, trajnostni razvoj);
  • blažitev posledic krize in prilagoditev poslovanja (vladni paketi pomoči, prilagajanje);
  • razumevanje potrošnikov in nova segmentacija (turisti po Covid-19);
  • maksimiranje uporabe digitalne tehnologije (turizem 5.0);
  • grajenje odnosov s turisti in lokalnimi skupnostmi (marketing).

Več informacij: OZS

VIR: https://www.ozs.si/novice/srecanje-predstavnikov-turisticnega-gospodarstva-za-pripravo-akcijskega-nacrta-okrevanja-5f5b82e72114e06537415979

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja