Epidemija je v gospodinjstvih v Evropi v prvem četrtletju povzročila večje varčevanje. Hkrati so gospodinjstva manj potrošila, investicije pa so se zmanjšale. Stopnja varčevanja se je najbolj povečala prav v Sloveniji. Na varčevanje je vplivalo to, da smo ostajali doma in so bili gostinski obrati ter trgovine zaprti.

Varčevanje največje v Sloveniji

Varčevanje gospodinjstev se je v celotni EU v letošnjem prvem četrtletju zvišalo za 4,3 odstotka. Med članicami EU se je stopnja varčevanja najbolj povečala prav v Sloveniji, in sicer kar za 7,7 odstotne točke. Varčevanje se je v večini članic med drugim povečalo zaradi upada individualne potrošnje. Ta je bil največji v Italiji, Španiji, Belgiji in Franciji.

Potrošnja in investicije so upadle

Varčevanje je bilo večje, realna potrošnja gospodinjstev pa se je v celotni EU zmanjšala za 2,9 odstotka. Tak upad potrošnje je v celotni EU najvišji po letu 1999, ko je Eurostat pričel s temi izračuni. Tudi investicije v EU so upadle, in sicer za 0,3 odstotke, najbolj v Španiji, Franciji in Belgiji.

K varčevanju pripomoglo tudi delo od doma

Delo od doma je pri mnogih posameznikih povzročilo, da so privarčevali mnogo več kot takrat, ko so delali.  Varčevanje je bilo po izračunih večje na področju kosil in malic. Mnogi zaposleni namreč malicajo v menzah in restavracijah, kjer na mesečni ravni zapravijo več od tega, kar jim za malico nakaže delodajalec. Pri delu od doma je posameznikom plačilo malice pripadalo, lahko pa so se prehranjevali z doma kuhanimi obroki, za katere so porabili manj denarja. Poleg tega je bilo varčevanje večje, saj so odpadle mnoge kave in druge pijače, ki so si jih mnogi zaposleni privoščili med delovnim časom. Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) Tudi stroški prevoza so bili manjši. Delodajalec vam sicer stroške prevoza v skladu z  mora plačati, a so ti pogosto nižji od tega, kolikor za vožnjo resnično potrošite.

VIR: DATA

VIR: https://data.si/blog/varcevanje-v-casu-epidemije/#respond

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja