Vlada bo s PKP5 poskrbela tudi za samozaposlene, ukrep čakanja na delo doma pa naj bi se podaljšal do konca leta za vse panoge. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) smo zato zadovoljni, saj je vlada upoštevala večino naših predlogov.

»Veseli nas, da je vlada v petem protikoronskem paketu upoštevala večino naših predlogov. V tem trenutku je pomembno, da pomagamo slovenskemu gospodarstvu in da ohranimo delovna mesta ter podjetja,« je predstavljene ukrepe v PKP5 komentiral predsednik OZS Branko Meh.

Na pobudo OZS je vlada s PKP5 poskrbela tudi za samozaposlene. Ti naj bi tako prejeli mesečni temeljni dohodek v višini 1.100 eur na mesec do konca leta 2020 z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev. Pogoj je 30-odstotni upad prihodkov.

Prav tako je vlada ugodila našemu predlogu, da se ukrep čakanja na delo podaljša do konca leta za vse panoge, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev.

Vlado smo v naših pobudah opozorili tudi na povračila plače delavcem in samozaposlenim v primeru karantene otrok. Vlada nam je tu delno ugodila, saj ukrep velja za delavce, ne pa tudi za samozaposlene. »Tudi samozaposleni imajo otroke, v primeru karantene otrok pa ostanejo brez prihodkov, zato predlagamo, da se tudi njim zagotovi ustrezno nadomestilo,« je prepričan predsednik Meh.

Na našo pobudo naj bi se podaljšal tudi ukrep povrnitev nadomestila plače delodajalcem za čas odrejene karantene delavcu. Ukrep traja od oktobra do konca leta 2020 z možnostjo podaljšanja za 3 mesece. Delodajalcu bi ta strošek povrnila država. Samozaposlenemu pa naj bi v primeru odrejene karantene pripadalo nadomestilo v višini 250 eur, prav tako od oktobra do konca leta 2020 z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev.

Pozdravljamo tudi nov ukrep, da delavec enkrat letno za tri dni bolniške odsotnosti ne potrebuje bolniškega lista, strošek nadomestila plače pa nosi ZZZS.

Končne verzije PKP5 v tem trenutku še ni, vendar pa v OZS pričakujemo, da bo vlada pozitivne ukrepe za gospodarstvo v celoti obdržala.

VIR:OZS

VIR:https://www.ozs.si/novice/vlada-v-pkp5-upostevala-vecino-predlogov-ozs-5f6c80982114e0710c97e272

Dodaj odgovor