Vstop v Slovenijo je od danes dalje pod določenimi pogoji mogoč brez karantene. Kdo lahko brez karantene vstopi v Slovenijo in pod kakšnimi pogoji, predstavljamo v nadaljevanju!

Vstop v Slovenijo brez karantene

Karantena za vstop v Slovenijo ni več dejstvo. Vstop v Slovenijo je tako mogoč brez karantene, ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Vstop v Slovenijo iz oranžnih držav članic EU ali schengenskega območja

Vstop v Slovenijo za osebe, prihajajo iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, je mogoč brez omejitev in brez karantene.

Vstop v Slovenijo iz oranžnih držav, ki niso države članic EU ali schengenskega območja

Če imate prebivališče v državi na oranžnem seznamu ali prihajate iz te države, se vam ob vstopu v Slovenijo odredi 10-dnevna karantena. Karanteni se lahko izognete, če ob prehodu državne meje predložite negativen COVID-19 test:

  • ki ni starejši od 48h in
  • je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Slovenij

Za vstop v Slovenijo je potreben negativen COVID – 19 test

Pojavljajo se že vprašanja, katere institucije so pristojne za opravljanje testov, na osnovi katerega se lahko posameznik ob vstopu v Slovenijo izogne karanteni. Pristojni pojasnjujejo, da mora biti test izdan v instituciji, ki jo priznavata Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Za vstop v Slovenijo je tako potrebno predložiti negativen test institucije, ki se nahaja na seznamu. Slednji je na voljo TUKAJ.

Posodobljeni seznami epidemiološko (ne)varnih držav

Če država ni niti na seznamu epidemiološko varnih (zeleni seznam) niti na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko (rdeči seznam), se šteje, da je na rumenem seznamu. Seznam je bil nedavno posodobljen. Ogledate si ga lahko TUKAJ. Slovenija po novem uvaja še oranžni seznam držav, ki nadomešča rumenega.

Jutri bosta tako na primer Srbija in Poljska zopet uvrščeni na zeleni seznam. Italija, Nemčija, Združeno kraljestvo in hrvaške županije od meji s Slovenijo se bodo znašle na oranžnem seznamu. Posamezna geografska območja Avstrije in Madžarske (med njimi tudi Dunaj in Budimpešta) ter večji del Hrvaške bodo uvrščeni na rdeči seznam.

VIR: DATA

VIR: https://data.si/blog/vstop-v-slovenijo-brez-karantene/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja