Nepovratna sredstva so denarna vsota, ki je dodeljena vaši organizaciji po opravljenem postopku prijave za pridobitev sredstev. Plačevanje obresti ni potrebno in dodeljena sredstva so ponavadi nepovratna, če so izpolnjeni vsi pogoji za pridobitev teh sredstev. Nepovratnim sredstvom zato pogosto pravijo ‘zastonj’ denar, kljub temu pa postopek za pridobitev takšnih sredstev zahteva veliko časa in truda.

Kakšna organizacija lahko pridobi nepovratna sredstva?

To je odvisno od tega, ali organizacija izpolnjuje določena merila:

  • Vsebina projekta: financiranje se ponavadi navezuje na točno določeno vsebino projekta, ki je lahko tudi vezana na točno določen tip organizacije. To lahko pomeni raziskovalno delo na specifičnem področju, razvoj novega izdelka ali storitve, izvajanje določenih izobraževanj ali usposabljanj in še mnogo več. Ponavadi je potrebno prikazati, da je projekt sposoben preživetja tudi po preteku časa financiranja preko nepovratnih sredstev. Projektni načrt mora biti dobro opredeljen in jasen ter vsebovati točno določene rezultate.
  • Klasifikacija organizacije: tudi pravni status vaše organizacije bo imel vlogo pri določanju sredstev, ki so vam na voljo. Če vzamemo kot primer podjetja in financiranje s strani EU, potem pridejo v poštev mala in srednje velika podjetja.
  • Lokacija: veliko nepovratnih sredstev je omejenih na točno določeno lokacijo. Nekateri programi delujejo na lokalni ravni, drugi se izvajajo na nacionalni, tretji pa na mednarodni, zato je geografska lokacija oziroma območje dejavnosti vaše organizacije lahko ključnega pomena. Količina sredstev, ki vam je na voljo, je močno odvisna od območja, na katerem načrtujete izvajanje projekta. Na voljo je lahko tudi dodatna pomoč za organizacije, ki vlagajo sredstva v socialno ogrožena območja oziroma tam izvajajo svoje dejavnosti, še posebej, če tako ustvarjajo nova delovna mesta. Kot primer lahko damo Evropsko unijo, ki je opredelila določena območja kot prioritetna, saj potrebujejo pomoč zaradi svojega trenutnega gospodarskega položaja (manj razvita območja).
  • Vrsta dejavnosti: sheme financiranja so pogosto izdelane zato, da bi se razvijale določene gospodarske panoge, družbene skupine in dejavnosti. Dobro je poznati te prioritetne dejavnosti, saj nam to znanje lahko pomaga pri uspešnemu pridobivanju sredstev.

VIR:VINIBIS

VIR: http://nepovratna-sredstva.eu/nepovratna_sredstva/kaksna_organizacija_lahko_pridobi_nepovratna_sredstva/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja